Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.12.2016 08:21 - ЗАЩО СЕ ПОЗДРАВЯВАМЕ С ДУМИТЕ „ХРИСТОС СЕ РОДИ"
Автор: sourteardrop Категория: Изкуство   
Прочетен: 704 Коментари: 2 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Когато казваме „Христос се роди", това означава 
„Месията се роди", или „Царят се роди", или „Спасителят се роди". Поздравявайки се така, ние свидетелстваме един на друг, че в света е дошъл Онзи, Който е трябвало да дойде заради спасението на човешкия род, и че друг освен Него не трябва да чакаме. Онзи, Когото Бог обещал на нашите 
изгонени от Рая прародители; Онзи, чието идване езическите народи смътно предчувствали; Онзи, за Когото еврейските пророци ясно пророчествали; Онзи, за Когото безпомощното човечество хиляди години с болка въздишало, е възсиял на земята като слънце след дълга нощ.

И така, когато кажем: „Христос се роди", ние свидетелстваме, че Всевишният е спазил Своето обещание, че предчувствията на човечеството са се изпълнили, че пророчествата на пророците са се осъществили и че човешките въздишки са утолени и заменени с радост.

Роди се Месията, Най-чудесният, едновременно Човек и Бог - 
за да се отморят върху него уморените човешки очи и да не поглеждат друг Месия.
Роди се Царят, Най-силният, едновременно с жезъла на силата и със светилника на милостта, за да се изправят и най-немощните и да възкликнат: „Ние сме царски деца!".
Роди се Героят, Непобедимият, за да защити праведните, да придобие грешните, да съкруши духовете на поднебесната злоба.
Роди се Водачът, Най-прозорливият, за да изведе и поведе заблудените.
Роди се Просветителят, Най-просветленият, за да разпръсне мрака и просвети помрачените.
Роди се Пастирят, Най-грижовният, да спаси стадото от вълците и да го прибере в Своята кошара.
Роди се Хранителят, Най-щедрият, за да нахрани гладните, не със земя, а с небе - със Своето небесно Тяло и с огнената Си Кръв.
Роди се Човеколюбецът, Единственият, за да разкъса завесата и да открие на смъртните безсмъртното Небесно царство.
Всичко това означават тези чудни думи, с които християните се поздравяват на Рождество Христово и с които ви поздравявам и аз, братя: 
Христос се роди!
===========
Из книгата на св. Николай Велимирович „До изгонените от рая”

   



Гласувай:
1



1. sourteardrop - ---
30.12.2016 01:39
Всеки неделен ден , когато храмовете и църквите ни се изпълват с православни християни , тези , които желаят да се Причастят отиват на изповед при своят енорийски свещеник. Обикновено , всеки изповядващ се , осъзнава своите грехове , но поради човешката ни слабост , винаги се стремим да разделим греховете си на две категории „малки“ и „големи“. И навярно всичко изглежда нормално в очите на изповядващите се, докато дойде празнуването на св. Модест патр. Йерусалимски ( 18.12) и тогава осъзнаваме тежестта и последствията от греховете ни , в нашият живот. Седми век , в гр. Йерусалим и неговите околности процъфтява православната вяра , строят се храмове , манастири , параклиси , хиляди монаси служат Богу денонощно , от цялата Римска империя идват на поклонение множество християни, бедни и богати. И на външен вид всичко е прекрасно , духовно и спасително , но Бог не наблюдава външността на човеците , а нашите сърца и ето , че дошъл онзи миг , в който греховете на Император и народ достигнали до Небето и Божият гняв се излял върху тях. Персийският цар Хозрой събрал своите пълчища за поредната война срещу Византия и този път цялата мощ на армията му , по Божие допущение се насочила срещу гр. Йерусалим и Палестина. Защитниците на града нямали никакъв шанс за победа и след кратка обсада , Йерусалим бил превзет. Тогава настанал ада на земята , навсякъде се леела християнска кръв , насилието над жените и децата изпълвали градските улици , храмовете били плячкосани и запалени , а омразата на завоевателите плъзнала и към околностите на града. Всички манастири били запалени , монасите изклани и най-страшната трагедия била запалването на храма над Гроба Господен . Когато кланетата спрели , до 90 000 християни , духовници , монаси били избити или изгорени , около 10 000 били оковани в робски вериги и около 4000 били оставени в ръцете на враговете на Христа за да бъдат насила отказани от християнската си вяра или убити . Самият йерусалимски Патриарх Захарий , с Кръста Господен и множ
цитирай
2. sourteardrop - ---
30.12.2016 01:42
Самият йерусалимски Патриарх Захарий , с Кръста Господен и множество народ бил отведен в плен , в Персия . Град Йерусалим изглеждал ужасяващо , с догарящите храмове и християнските трупове нахвърляни на купища по площадите, това била цената , на „малките“ и „големите“ , „ простителните“ и „непростителните“ грехове , които се опитваме да оправдаем. Тогава , Бог призовал на служение, св. Модест патр. Йерусалимски, безкръвен мъченик и страдалец , духовен предтеча на св. мчк. Евтимий патр. Търновски. С всекидневен риск за живота си , св. Модест събрал останалите живи духовници , монаси и християни и започнал да погребва останките на множеството монаси от околните изгорени манастири. Били погребани и християните от Йерусалим деца , мъже , жени . След това, свети Модест започнал най-важното си дело възстановяването на храма над Божи гроб и на поруганите църкви. Бог , го пазел от неговите врагове , перси и евреи и с помощта на св. Йоан Милостиви патр. Александрийски били възстановени християнските храмове и част от християните-роби били освободени срещу откуп. Само Бог знае , каква мъка и страдание изпълвали сърцето на св. Модест , виждайки поруганата красота на православният Йерусалим. Едва след 14 години , когато Византия победила Персия и освободила гр. Йерусалим , били върнати патр. Захарий , Кръста Господен и останалите живи християни. Но , патр. Захарий бил тежко болен и след няколко месеца свобода починал и тогава св. Модест станал патр. Йерусалимски , служейки достойно на Бог и на останалите живи християни със своята чудотворна молитва. За съжаление , св. Модест се прославил сред православните народи , като чудотворен целител на домашните животни , а не като спасителят и възстановителят , на Божи гроб в Йерусалим ! Амин
Протоиерей Ивайло Вутов
проповед на 17 декември
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sourteardrop
Категория: Изкуство
Прочетен: 4633310
Постинги: 5200
Коментари: 2777
Гласове: 1232
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031